Sisteme de irigare prin picurare

Este cel mai folosit sistem de irigarea culturilor de legume,sistem ce ofera posibilitatea de a aduce apa fiecarei plante in parte prin „tuburi de picurare” sau „benzi de picurare”.

Distribuirea apei prin picurare in apropierea sistemului radicular al plantei duce la un consum de apa de cca 30% din consumul realizat prin aspersie si aproximativ 80% din consumul realizat la irigare in brazde.

Metode de fertirigare

I. Fertirigarea cu dozatroane:

Aplicarea substantelor chimice cu dozatron este metoda cea mai exacta si cea mai usor de folosit.Programul de calculator este extrem de simplu si asigura functionarea automata a sistemului de feririgare.

Nu are cerinte speciale privind debitul si presiunea apei de irigat si asigura o concentratie exacta si setabila de ingrasamant in apa de irigare. Se preteaza cu succes la fertirigarea serelor cu suprafete mari.

Costurile sistemului sunt mai mari decat la celelalte metode dar se justifica la sere cu suprafete mari.

Avantaje:

 • Dozeaza exact apa necesara,in diferite etape a culturilor de legume.
 • Fiecare planta poate primi cantitate optima de apa in functie de necesarul de moment.
 • Se evita apa pe frunze neexistand riscul arderii plantelor.
 • Se pot administra fertilizanti(ingrasaminte,insecticide,fungicide).
 • Poate asigura o crestere a productivitatii cu pina la 100%.
 • Putere mare de udare si reducerea pierderilor de apa prin evaporare
 • Timp redus de udare
 • Usurinta in exploatare

Alegerea si dimensionarea sistemului de fertirigare se face in functie de mai multi factori:

 • plantele si legumele care se vor cultiva;
 • suprafata serei sau a terenului cultivat;
 • ingrasamintele aplicate in functie de plantele cultivate;
 • rezultatele de laborator;
 • date furnizate de senzori-umiditate,Ph-ul suportului de cultura.

Elemente constructive principale:

Apa din sursa de apa, de obicei, put forat 1 este trasa cu pompa de apa 2 si stocata in rezervorul tampon 3.Din rezervorul tampon apa trece in mod obligatoriu printr-un sistem de filtre 4 si este dirijata in conducta magistrala 5.

Din blocul de comanda si programare calculatorul comanda cu electrovalvele 8 deschiderea pompei 9 si dirijarea apei si ingrasamanintelor din rezervoarele 6 prin filtrele 7 (obligatorii) in rezervorul de amestec.

Dozatoarele 8 regleaza precis cantitatea de ingrasaminte in functie de senzorii din cultura si datele de laborator in rezervorul de amestec.Din rezervorul de amestec solutia de fertirigare este dirijata prin sistemul de robineti,tuburi,picuratori,duze,etc in sera sau in grupul de sere.

Elemente de cost: In functie de fiecare caz in parte sistemul este proiectat la dimensiunea necesara,in functie de factorii descrisi mai sus putand avea o configurati mai simpla(sau redusa) sau o configuratie mai complexa.

II. Fertirigarea cu injectoare venturi: Necesita un debit si presiune minime a apei si alegerea corecta a celor doua caracteristici a apei de irigare. In caz contrar sistemul nu functioneaza. Metoda are costurile cele mai reduse si se preteaza la solarii cu suprafete mici 500-1000mp.

III. Cap control: Este o metoda cu cost mai ridicat. Si aceasta metoda necesita obligatoriu filtre si rezervor pentru ingrasaminte.